Kan man bära en bandtröja med värdighet?

Den 5/6 publicerades en krönika av Fredrik Strage på dn.se, som avhandlade ämnet band-t-shirts och vilka regler som gäller för detta fenomen. Läs artikeln, mycket underhållande.

Jag har länge undrat hur okej det var att Rachel Green i tv-serien Friends bar en MC5-t-shirt. Det var coolt, men samtidigt tveksamt - som Ida* framhåller kan kvinnor inte komma undan med band-t-shirts hur som helst. När Samantha Jones i tv-serien Sex and the city hade på sig en New York Dolls-t-shirt däremot (om än sönderklippt till oigenkännlighet) så var det tämligen coolt - kanske just på grund på att hon i mångt och mycket har ett manligt sätt att utleva sin sexualitet?



Samantha Jones (dessvärre utan t-shirt)

Det finns andra intressanta kriterier för band-t-shirts. Jag kan tycka om rapparen DMX (It's Dark and Hell is Hot är ett grymt album!), men jag skulle ALDRIG bära en DMX-t-shirt. Inte i första hand för att de kategoriskt är fula, utan för att vita, svenska hip-hopkids i plagierade wu-tangbyxor sprang runt i diverse Eminem- och DMX-t-shirts. Vid närmare eftertanke var dock wu-tangbyxorna dessvärre inte plagierade - originalen var bara plain garbage.

*kommentar tillhörande artikeln:

Noterar det mycket talande ordvalet "män" i första stycket. Tjejer/kvinnor kan nämligen aldrig bära bandtröjor med värdighet (möjligtvis med undantag för metal chicks och emo-kids).
Ett viktigt skäl var tidigare att bandtröjor inte ens gjordes i tjejstorlekar utan man fick gå runt i ett mindre tält vilket gjorde att folk antingen trodde man var anorektisk/hade svåra kroppskomplex eller var frigid. Det hela slutade med att de enbart användes som nattlinne.
Nu finns det inte sällan tjejvarianter, dock aldrig av ex. munkjackor, och de t-shirts måste egentligen vara barntröjor för de täcker inte mer än halva överkroppen i bästa fall. Lägg till detta det ständigt otrendiga i att som tjej gå runt i en bandtröja, så länge det inte är en urblekt rymlig Kiss-t-shirt med avklippta ärmar á la 80-tal. Men det har ju inget med musik att göra.

Kommentarer
Postat av: Adam

"När Samantha Jones i tv-serien Sex and the city hade på sig en New York Dolls-t-shirt däremot (om än sönderklippt till oigenkännlighet) så var det tämligen coolt - kanske just på grund på att hon i mångt och mycket har ett manligt sätt att utleva sin sexualitet?"



Hahaha, genusfrukostens hjärntvätt!

2009-06-10 @ 10:29:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0